Welkom op de pagina van groep 2-3
"We stappen samen een fijn schooljaar in"

Juf Ilse
Groepsleerkracht
aanwezig op:

(maandag), dinsdag en woensdag
 Juf Lilian
Groepsleerkracht
aanwezig op:
(maandag), donderdag en vrijdag
 
Stagiair Simon (info)
aanwezig op: maandag, dinsdag en woensdag
 Stagiaire Karlijn (info)
aanwezig op: donderdag
 
 
 gymlessen dinsdagmiddag (de kinderen van groep 3 dienen zelf gymspullen (broek, shirt, gymschoenen zonder zwarte zolen) mee te brengen. De kinderen van groep 2 nemen de gymschoenen die op schoolaanwezig zijn mee.
 biebouder ?

Digitale informatie avond

Groepssamenstelling
Groep 2-3 bestaat uit 22 kinderen, waarvan er 13 in groep zitten en 9 kinderen in groep 2. Groep 3 telt 7 jongens en 6 meisjes. Groep 2 telt 6 jongens en 3 meisjes.

BOUW, tutorlezen! 

Bouw! is een uniek computergestuurd interventieprogramma. Dit programma draagt bij aan het voorkomen van eventuele leesproblemen bij risicokinderen uit de groepen 2, 3 en 4. Het is een preventieve aanpak (vooraf) om leesachterstand en dyslexie effectief terug te dringen. Wij zetten dit programma in voor kinderen die intensieve begeleiding bij het leesproces nodig hebben, naast onze methodes voor aanvankelijk lezen (Lijn 3) en voortgezet technisch lezen (Lekker lezen). De leerling is met het computerprogramma aan het leren, terwijl de tutor (dit kunnen zijn: ouders, grootouders, leerlingen uit groep 7-8) aanstuurt. De leerling oefent in totaal 4 keer per week, waarvan 2 keer thuis en 2 keer op school. 

terug


Thema's
In groep 2-3 werken we thematisch. In groep 2 gaan we uit van de thema's uit Kleuterplein. In groep 3 gaan we uit van de thema's uit Lijn3. Zo nu en dan zullen de thema's in elkaar overlopen om een zo compleet mogelijk aanbod te kunnen bieden voor zowel groep 2 als groep 3.

Thema's groep 2
Thema 1: De nieuwe groep

Een nieuw schooljaar is altijd even spannend. Een andere juf, een ander lokaal en alle spullen staan op een ander plekje. In de eerste weken gaan we op onderzoek uit in de klas naar elkaar, naar de materialen en de werkwijze in de groep. "We stappen samen een fijn schooljaar in".

Ouderbrief thema 'Een nieuw schooljaar'

Aanbod letters:
Week 35:
Week 36: d
Week 37: i
Week 38: k

Aanbod getallen:
Week 35 t/m 38: 1 en 11

Thema 2: Kinderboekenweek; en toen?

Met de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Aanbod letters:
Week 39: r
Week 40: aa
Week 41: n
Week 42: s

Aanbod getallen:
Week 39 t/m 42: 2 en 12

Thema 1: De nieuwe groep

Een nieuw schooljaar is altijd even spannend. Een andere juf, een ander lokaal en alle spullen staan op een ander plekje. In de eerste weken gaan we op onderzoek uit in de klas naar elkaar, naar de materialen en de werkwijze in de groep. "We stappen samen een fijn schooljaar in".

Ouderbrief bij thema 1: De nieuwe groep
Hier leest u welke letters uw kind in dit thema leert:
Klankenbord thema 1: De nieuwe groep
Hier leest u welke woordrijen uw kind in dit thema oefent. Ook kunt u deze thuis met ze oefenen:
Woordrijen thema 1: De nieuwe groep

De schrijfletters die de kinderen leren gedurende dit thema:
Schrijfletters thema 1

Thema 1: De boom


Ouderbrief bij thema 2: De boom

Hier leest u welke letters uw kind in dit thema leert:
Klankenbord thema 2: De boom

Hier leest u welke woordrijen uw kind in dit thema oefent. Ook kunt u deze thuis met ze oefenen:
Woordrijen thema 2: De boom

De schrijfletters die de kinderen leren gedurende dit thema:
Schrijfletters thema 2

terug
 


Lezen in groep 3 

Uw kind leert in groep 3 lezen. Veel oefenen is daarbij van belang. Dat doen we natuurlijk op school.
Toch is het zinvol om nog vaker een-op-een te oefenen met uw kind. Wij noemen dit veel leeskilometers maken.
Wij vragen daarom uw hulp. Net als bij het aanleren van bijvoorbeeld fietsen, zal het ene kind vaker en langer moeten oefenen dan het andere kind.

 
Hieronder kunt u informatie vinden hoe u het beste uw kind thuis kunt helpen met lezen. Daarnaast is er per thema een printblad waarop de letters staan die uw zoon/ dochter in groep 3 leert (het klankenbord) en woordrijtjes die wij in groep 3 aanbieden.
Deze zijn zeer belangrijk voor het leesproces. U kunt deze per thema downloaden. 
Ter aanvulling willen wij benadrukken dat het voor-koor-door lezen een effectief systeem is om het lezen te automatiseren.
VOOR: u leest de tekst/rijtjes voor. Uw kind heeft de woordjes al een keer gehoord en in het hoofd meegelezen met u
KOOR: u leest samen met uw kind hardop de tekst/rijtjes. Uw kind heeft het nu voor een tweede keer gehoord en kan het in een door u aangegeven tempo (redelijk) meelezen.
DOOR: Uw kind leest het na het voorgaande al wat vloeiender en vlotter.
HERHAAL: Herhaal geregeld de bladzijde die u al gelezen heeft.

Heel veel leesplezier!

Lijn 3 - thuis oefenen met lezen
Lijn 3 - thuis oefenen met rijtjes lezen
Lijn 3 - letterflitskaartjes (printversie)
Klankbord en woordrijen van alle thema's van groep 3
Thema 1 - ouderbrief                                Thema 2 - ouderbrief                                         Thema 3 - ouderbrief
Thema 1 - klankenbord                             Thema 2- klankenbord                                      Thema 3 - klankenbord
Thema 1 - woordrijtjes                              Thema 2- woordrijtjes                                        Thema 3 - woordrijtjes

Thema
4 - ouderbrief                                 Thema 5 - ouderbrief                                         Thema 6 - ouderbrief
Thema 4 - klankenbord                              Thema 5 - klankenbord                                     Thema 6 - klankenbord

Thema 4 - woordrijtjes                                Thema 5 - woordrijtjes                                      Thema 6 - woordrijtje

Thema
7- ouderbrief                                   Thema 8 - ouderbrief                                        Thema 9 - ouderbrief
Thema 7- rijtjesboek                                   Thema 8 - rijtjesboek                                        Thema 9 - rijtjesboek
terug
Spelling
Vanaf thema 1 tot en met thema 6 leren we met name het schrijven van klankzuivere woorden. In het volgende schema ziet u de denkstappen die wij in de klas gebruiken
Lijn 3 Denkstappen spellen 1

Vanaf thema 7 wordt het wat lastiger, omdat er al wat nieuwe regels bijkomen. Dit vraagt om andere vaardigheden bij kinderen. Zij gaan het nieuwe schema volgen om er achter te komen of er bijzonderheden zijn met een woord.
Lijn 3 Denkstappen spellen 2

In het volgende document leest u welke spellingcategorieën er per thema aan bod komen. Bij het kopje thema's groep 3 leest u met welk thema wij op dit moment in de klas werken.
Lijn 3 Doelenposters Spelling

Filmpjes:
Hond-regel wolk/berg-regel / bank-regel / tong-regel / aai-ooi-oei regel
Schrijven
In groep 2 bieden we wekelijks diverse fijn motorische oefeningen aan. Zo gaan we bijvoorbeeld aan de slag met een pincet en kraaltjes. Ook zullen er zo nu en dan oefeningen op papier gedaan worden die bij het thema passen.

In groep 3 leren we naast het schrijven van blokletters en cijfers, ook het schrijven van de schrijfletters. Klik op de volgende link voor de schrijfletterkaart.
schrijfletterkaart

Onder het kopje thema zullen wij per thema aangeven welke schrijfletters de kinderen leren. Er zijn daar ook tevens oefenbladen voor thuis te vinden.
terug
 
Rekenen in groep 2 en 3

Op onze school werken we met de methode Wizwijs. Dit is een praktische, uitdagende én veilige rekenmethode waarmee kinderen goed leren rekenen. De methode combineert praktisch en creatief rekenen met wiskundige kennis en vaardigheden. En dat alles op speelse wijze, mede dankzij de fictieve rekenmaatjes Wisse en Roefie Rups. 

Wat komt er aan bod in groep 3
Blok 1
Blok 2

Voor de betere en snellere rekenaars hebben wij rekenpanda en/of rekentijger. Deze boekjes dagen hen uit met creatieve rekenuitdagingen en echte breinkrakers. De kleurrijke boekjes bieden stof die niet vooruit loopt op het leerstofaanbod in de methoden, maar oefent andere denkmethoden.

terug
 
Leuke links:

rekenen groep 3:
rekenen: getallen splitsen http://leestrainer.nl/Leerlijn%20Rekenen/groep/splitsen/
rekenen: diverse spelletjes automatiseren t/m 20: http://www.spelletjesplein.nl/rekenen-tot-20/
rekenen: ballonnensommen:http://oud.onlineklas.nl/flash/erbij%20en%20eraf.html
rekenen: diverse goede oefeningen, waaronder bussommen: https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-3
https://tuxmath.nl.softonic.com/
https://mm.breuking.nl/index-nl.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.andela.appplusminmath&hl=nl

Leerspellen: https://www.digipuzzle.net/nl/leerspellen/

en natuurlijk voor alle kinderen muiswerk:
https://server28b.muiswerken.nl/login/index/urlHash/00000000007b22737769746368223a226f6e6c696e652e6d7569737765726b656e2e6e6c222c227363686f6f6c223a226a6f7269736865756d656e222c2276697375616c223a22227d 
(gebruikersnaam is hiervoor nodig, wachtwoord niets invullen)